8.1 C
Kalecikkaya
23 Kasım 2024
Kalecikkaya Köyü
Köşe Yazıları

Psikolojik Danışma Nedir? Ne Değildir?

Psikolojik Danışma Nedir? Ne Değildir?

Psikolojik Danışma nedir/ ne değildir.

Konu başlığını kısaca şu şekilde tarif edebiliriz.
Psikolojik danışma hizmeti veren kişiye psikolojik danışman, bu hizmeti alan kişiye ise danışan denir.

Üniversitelerin PDR lisans bölümünden mezun olan ruh sağlığı uzmanlarına Psikolojik danışman denilir. Psikolojik yardım alma niyetiniz varsa ilk araştırmanız gereken şey bu hizmeti verecek kişinin eğitim yeterliliği ve diplomasıdır. Yalnızca sertifikalarla psikolojik danışma oturumları yürütülmesi yasal olmadığı gibi yararlı da olmayacaktır.
Bireyin psikolojik danışma yardımı alması için travmatik bir olay yaşaması şart değildir. Günlük yaşamında sorun yaşayan, değişim motivasyonuna sahip gönüllü her birey psikolojik danışma hizmetinden yararlanabilir.

Neden İhtiyaç Duyarız?

Danışma ihtiyacı, kişinin kendi hayatının uzmanı olması esasına dayanır. Değişim gücü danışanın içindedir ve oturumlar vasıtasıyla bu farkındalığın artması amaçlanır.
Danışmanlar,  yönlendirme yapmaz, öğüt ve tavsiye vermez.  Danışma sonrasında herhangi bir ilaç yazılması da söz konusu değildir.
Seanslarda daha çok danışan konuşmaktadır, süreç de danışan odaklıdır. Bir danışan kendini ne kadar  açarsa, ona anlattıkları ölçüsünde yardımcı olunabilir.
Bizler akıl okuyucular ya da hızla iyileştirme gücüne sahip şifacılar değiliz. Elimizde herhangi bir sihirli değnek bulunmamaktadır. Oturumların sayısı, danışanın başvurma nedenine ve süreçteki ilerleme hızına göre şekillenmektedir. Danışanın ihtiyacına göre ilerlenmekte ve bu süreç hazır reçeteler içermemektedir.

Gizlilik temel İlkedir.

Psikolojik danışman ve danışan arasındaki ilişki birtakım anlaşmalara tabidir. Gizlilik bu ilkelerin başında yer almaktadır. Paylaştığınız bilgiler kendi hayatınızı ve bir başkasının hayatını riske atacağınız durumlarda mahkemeyle iletişime geçilmesi dışında herhangi üçüncü bir kişiyle paylaşılmaz. Kimlik bilgilerinizin ifşası kesinlikle söz konusu değildir.

Danışma Seansları Nasıl Gerçekleşir.?

Danışman ve danışan arasında seansların öncesi ve sonrasında  profesyonel ilişki dışında bir ilişki olmaması önemlidir. Yakınlarla, akrabalarla, arkadaşlarla seans yapmak etik dışıdır. Oturumlar genellikle haftada bir kez 50 dk olarak yapılmaktadır.
Terapi kelimesi günlük dilde hoş, rahatlatıcı, iyi gelen, mutlu anlar anlamında kullanılsa da psikolojik yardım seansları sırasında duyguları keşfetmek ve bir sorun üzerinde çalışmak zaman zaman sıkıntı, acı veya üzüntü yaşanmasına neden olabilir. Bu olağan bir durumdur. Sürecin sonunda beklenen, sorunun çözümünde ve/veya yaşam kalitesinde bir iyileşme gerçekleşmesidir.
Psikolojik yardım alma cesaretini gösterip bu konuda bir adım atmanız değişim ve gelişim motivasyonunuzu, gücünüzü göstermektedir. Ancak unutmayalım ki dönüşüm, psikolojik danışma seanslarında başlamakla birlikte değişim hayat içerisinde olur.

Related posts

MERHUM ŞABAN BALIKKAYA NIN ANISINA

Prof. Dr. Ahmet Güngör

Sağlıklı , özgür bir dünya, daha güzel yarınlara.

Hüseyin Seçgin

SMMM Beytullah METİN köşe yazıları ile sitemizde

Beytullah Metin

Yorum Gönder

Captcha Plus loading...