Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Polonya devleti tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.
Polonya, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu 2022 Nobel Barış Ödülü için aday gösterdi.
QHA’ya konuşan Polonyalı insan hakları savunucusu Piotr Hlebowicz, Kırımoğlu’nun Polonya Parlamentosunun Alt Meclisi (Sejm) Başkan Yardımcısı Malgorzata Gosiewska tarafından Nobel Barış Ödülü aday gösterildiğini aktardı.
2022 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilenler arasında İngiliz doğa tarihçisi David Attenborough, Dünya Sağlık Örgütü ve Belaruslu muhalif lider Svetlana Tihanovskaya da yer alıyor. Nobel Barış Ödülü adayları arasında Tuvalu’nun Dışişleri Bakanı Simon Kofe ve Papa Francis’in de yer aldığı açıklandı.
KIRIMOĞLU’NUN NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜNE ADAYLIĞI YENİDEN GÜNDEMDE
Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Abmecit Süleymanov, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesi için Aralık 2020’de Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisine başvuruda bulunmuştu. Kırımoğlu, 2009, 2011 ve 2015 yıllarında da Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti.
Prof. Dr. Kürşat ZORLU ise Köşe Yazısında Destek Çağrısında Bulundu.
Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Polonya devleti tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Kırımoğlu, 2009, 2011 ve 2015 yıllarında da Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti.
Ve Ukrayna’daki gelişmelerle birlikte Kırım ve Abdülcemil Kırımoğlu ismi dünya için çok daha farklı ve anlamlı bir konumda…
SSCB döneminde gerçekleşen sürgün ve sonrasında Kırım halkının çektiği sıkıntılar tarihe çoktan yazıldı. Kırımoğlu da Kırım halkının bağımsızlık mücadelesinde öncü rol oynadı. Bu uğurda hapis yattı, zor günler yaşadı. Fakat mücadelesinden geri adım atmadı. 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhakında ve sonrasında da hedefteydi. Rusya bu süreçte Kırımoğlu için 2034’e kadar Kırım’a giriş yasağı getirdi.
Açıkçası Kırımoğlu insan hakları ve barış için, demokrasi için tarihi ve sembolik bir rol üstlendi.
Bu sebeple Nobel Barış Ödülü’nü 2022’de alabilecek yegane isim Abdülcemil Kırımoğlu’dur.
Adaylığın geçerli olabilmesi için en geç 31 Ocak’a kadar sunulması gerekiyordu. Komite üyeleri isterlerse ilk toplantıda yeni üye ekleyebiliyorlar. Geçen yıl 234’ü kişi ve 95’i kuruluş olmak üzere 329 aday vardı. Bu yılki dağılım henüz açıklanmadı.
Ülkelerin parlamentoları ve devlet başkanları, hükümet üyeleri, üniversite profesörleri, emekli profesörler ve tarih, sosyal bilimler, hukuk, felsefe, teoloji ve din doçentleri; üniversite rektörleri, dış politika enstitülerinin yöneticileri, daha önce Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen kişiler ve tüzükte belirtilen diğer kişi ve kuruluşlar aday gösterebiliyorlar.
1901 yılından bu yana verilen Barış Ödülleri silahsızlanma, demokrasi, insan hakları, barış müzakereleri ve daha barışçıl bir dünya yaratmayı amaçlayan çalışmalar gözetilerek veriliyor. Filipinli gazeteci Maria Ressa ve Rus gazeteci Dmitry Muratov, “demokrasi ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabalarından dolayı” 2021 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi olmuşlardı.
Ödülün sahibi Ekim ayında açıklanıyor ancak Mart ve Nisan aylarında adaylar arasından daha sınırlı bir aday listesi öne çıkıyor ve onlar arasından nihai değerlendirme yapılıyor. Şu aşamada Kırımoğlu’nun adaylığının desteklenmesi Türkiye açısından da önemli.
TBMM başta olmak üzere kabine üyeleri, siyasi parti başkanları, gazeteciler, ünlü simalar ve ilgili tüm kurum ve kuruluşların kamuoyu oluşumu için destekleyici açıklamalar yapmaları ciddi katkı sağlayacaktır. Örneğin Avrupa Dayanışma Partisi, Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesi kararını desteklediğini açıkladı.
Barış ödülü Norveç Parlamentosu tarafından seçilen 5 kişilik bir jüri tarafından belirleniyor. Bu yıl da Nobel Barış Ödülünü kimin alacağını belirleyecek isimler Berit Reiss-Andersen, Asle Toje, Anne Enger, Kristin Clemet, Jørgen Watne Frydnes. Bu kişilere (postmaster@nobel.no) mail adresinden Kırımoğlu için destek mesajı gönderilebilir.
Yetkililerin bu sürece kayıtsız kalmayacağını ümit ediyorum. Elbette sivil toplum kuruluşlarımız da el birliği ile sosyal medyada ve diğer platformlarda bu haklı çağrıya destek vermeli.