Üroloji Uzmanı Operatör Dr. Hüseyin SEÇGİN in Sünnet başlıklı yazısı. Eskişehirde muayenehanesi olan r. Hüseyin SEÇGİN, yaz ayları ile birlikte gelenek halinde yoğun bir şekilde yapılmaya çalışılan SÜNNET merasimleri hakkında bilgilendirici bir yazı kaleme aldı. Kuralları var mıdır ? Hangi cerrahi yöntem kullanılmalıdır ? Kaç yaşında yapılmalıdır ?
SÜNNET, SÜNNET NEDİR, NASIL YAPILMALIDIR ?
Sünnetin ne olduğunu, niçin yapıldığını ülkemizde hemen herkes bilir. Ancak yapılış tarzı, çocuğun yaşı, operasyon şekli, anestezi lokal, genel oluşuna göre tercihler farklıdır ve tartışılmaktadır.
Anne babalar, sünnet çocuğu yakınları, haklı olarak sorar, öğrenip anlamaya çalışırlar. Bu yaklaşımlar, sünnet ve akabinde iyileşme süreci, daha sonra oluşabilecek yakın sorunlardır.
Sünnetin bilinmesi gereken ömür boyu sürebilecek problemleri de vardır. Bu konu hiç konuşulmayan, göz ardı edilen, belki de bilinmediği için öyle olduğu kabul edilen gerçek problemlerdir, çokta önemlidir. Bu konuya sonra döneceğim.
Kısaca sünnet nasıl yapılır, hangi yöntem iyidir?
En iyisi, cerrahinin kurallarına göre yapılmasıdır. Ne demek? Steril bir ortamda penisin fonksiyonlarına zarar vermeyecek kadar derinin kesilip çıkarılması, kalan yara dudaklarının uygun malzeme ile mikrop girmesine engel olacak şekilde karşılıklı ağızlaştırılarak dikilmesidir. Dikilmez ise ne olur? Geniş bir yara sahası oluştuğu için enfeksiyon riski yüksektir. Sünnet bitiminde yara uygun antibiyotikli kremler kullanılarak sarılmalıdır. Sarılır ise sünnetten sonra deride şişme daha az olur.
Yalnız kilolu çocukların sargıları penisin yağ dokusu içine gömülü olmasından dolayı çabucak sıyrılarak düşebilir. Bu çocukların ailelerine sünnet sonrası yara iyileşene kanar penis bakımı ve sünnet sonu egzersiz anlatılmalı ve gösterilmelidir.
Sünnet hangi yaşta yapılmalıdır?
BeIki de en çok tartışılması gereken, en hassas konu budur. Ülkemizde sünnete aileler kendi durumlarına göre karar verirler. Anne, baba kadar büyükanne ve büyükbabalar da bu konuda söz sahibidirler. Hayatının tamamını etkileyecek kişiye, sünnet çocuğuna bu pek sorulmaz. Sorulsa da çocuk bir şekilde emrivaki ile ikna edilip kadere boyun eğdirilir.
Sünnetin, çocukta ömür boyu sürebilecek cinsel travmaya neden olabileceği hep gözden uzak tutulmuştur. Çocukların yüzde seksene yakını ilk yedi yaş süresi içerisinde sünnet ettirilir. Bu süreç aynı zamanda çocukların bilinçaltı köklerinin yerleştiği hayat dilimleridir. Burada oluşan travma cinsel sorunlar (sertleşme zorluğu, erken boşalmak, cinselliğe karşı başaramama korkusu) ın da kökenini oluşturur. Maalesef ki ülkemizde böyle ciddi bir insan popülasyonu vardır.
Böyle önemli bir sorunla karşılaşmamak için çocuklarımızı ya ilk bir yaşından önce, ya da diyalog kurulabilecek yaştan sonra (bu genellikle 5 yaş üzeridir) hiç kandırmadan gerçeği anlatarak (çocuğun doktoru ile sünnet öncesi görüştürerek) kendisinin seçtiği lokal ya da genel bir anestezi ile sünnet yapılmalıdır.
Bu süreçte çocuklar çok hassas, duygusal ve korku içerisinde olabilirler, çocuğa her türlü fiziksel ve psikolojik destek gerektiği kadar verilmelidir. Sünnetten sonra çocuk yıkanırken suyun temasıyla bile yıllarca rahatsızlık duyanlar vardır.